Български English ΕΛΛΑΣ Deutsch French Руский Spanish
VIP услуги в Клиника по пластична хирургия и хирургия при наднормено тегло SYMETRIA CORPORIS CLINIC (S'C'C)

Удължаване на кракаУдължаване на крака

Удължаване на крака Ръстът винаги е бил от голямо значение за цялостната визия на човек. При жените височината не е от такова значение, от каквото е при мъжете, за които е общоприето, че трябва да са малко по-високи от половинката си.

И макар, че дамите могат да компенсират ръста си с помощта на високи обувки, има жени, за които това решение не е достатъчно.Както уголемяването на гърдите, липосукцията, лифтинга и други естетически процедури, превърнали се повече в мания, отколкото в необходимост, така и удължаването на краката с цел увеличаване на ръста, намира своето приложение на пазара на естетичната медицина.

Първоначално процедурата по удължаването на краката е разработена с медицинска цел, в помощ при аномалии и изкривявания на крайниците при деца. В днешно време все повече хора, страдащи от комплекс за малоценност или суета, се подлагат на тази  интервенция, която може да увеличи ръста с 5-7 см. Удължаването на краката се състои от 4 основни етапа: подготовка, хирургическа интервенция, удължаване и укрепване.
Етапът на подготовка представлява запознаване с процедурата, споделяне притесненията и изискванията на пациента и на самия лекуващ лекар. Някои хирурзи изескват пациента да се подложи на специален психотест, преди да приемат да извършат процедурата.
Хирургическата интервенция се състои от операция с цел прекъсване костите на двата крака, конкретно на тибията и фибулата. С помощта на специално устройство /фиксатор/, костите се раздалечават.Удължаването е етапът, в който пространството между костите се запълва с нова костна тъкан. След това пациентът се подлага на 1-2 часа физиотерапия, за да се предотврати схващане на костната структура.През етапа на укрепване пациентът прекарва следващите 2-3 месеца в неподвижно състояние, с цел по-сигурно заздравяване на костите. Едва след този етап на укрепване е възможно фиксаторите да се отстранят от краката му.

Възможностите за удължаване на долните крайници са няколко:

 1. Едномоментно удължаване на костта - Възможно само при малка дължина, необходима за компенсиране. Предимства - няма наличие на външни фиксиращи

  устройства, стандартни консумативи, кратък престой в лечебно заведение.Недостатъци - продължителен период на ползване на помощни средства с късно натоварване на оперирания крайник.

 2. Постепенно удължаване на костта по метода на Илизаров . Предимства - възможност за ранно натоварване на оперирания крайник. Недостатъци-продължително носене на външен фиксатор от кръгов тип до пълното възстановяване на костта, средно месец за всеки сантиметър удължаване.

 3. Постепенно удължаване чрез комбинация от заключващ интрамедуларен пирон

  и едностранен външен фиксатор. Външният фиксатор служи за постепенното удължаване на костта, като след достигането на необходимата дължина, пиронът се заключва и външният фиксатор се отстранява. Предимства - позволява ранно натоварване на оперирания крайник, няма външен фиксатор през по-големия период за възстановяване на костта. Недостатък - наличие на външен фиксатор през определен период от време - 10 дни на сантиметър.

 4. Постепенно удължаване на костта посредством интрамедуларен заключващ

  пирон, който се удължава чрез апарат с магнитно поле. Това се прави ежедневно

  до постигане на желаната дължина. Предимства - лесна за изпълняване инструментация, липса на външни фиксиращи устройства, ранно раздвижване и ранно относително натоварване на крайника. Недостатъци - free hand.
» Пластична хирургия

Всички полета са задължителни.