Български English ΕΛΛΑΣ Deutsch French Руский Spanish
VIP услуги в Клиника по пластична хирургия и хирургия при наднормено тегло SYMETRIA CORPORIS CLINIC (S'C'C)

Пластика на корем - Абдоминопластика или коремна пластика

Get the Flash Player to see this player.

Свалянето на голямо количество килограми, както при мъжете, така и при жените, а също и бременността, обикновено предизвикват отпускането на мускулите на коремната стена, предизвикват образуването на рагади и излишък от кожа в областта под пъпа. В резултат на това се наблюдават значителни естетични и функционални проблеми. Подсичане - ако коремът е провиснал, болки в гръбначния стълб - поради голямата тежест, проблеми при навеждането, неблагоприятно разположение на пикочния мехур и съответно на матката при жените, и в крайна сметка притеснение от некомфортното усещана при събличане. Горепосочените прблеми, принуждават много често пациента, да се обърне за помощ към прастичен хирург за извършването на Абдоминопластика (коремна пластика). При прегледа на пациента, в много от случаите, особено при по-младите пациенти, хирургът констатира наличието на повече подкожна мазнина, в тези случаи проблемът се решава само с извършването на липосукция в дадената област. В тези случаи няма отпускане на мускулите на коремната стена, а само натрупване на подкожна мастна тъкан при което не е нужно извършването на абдоминопластка - коремна пластика.

Галерия Пластика на корем - абдоминопластика преди и след Виж галерия

Техниката на коремната пластика - абдоминопластика, се състои от хоризонтален разрез, направен над срамната кост, отлепяне на кожния слой от мускулната обвивка до подребрената дъга, запазвайки пъпа върху коремната стена. Прегъват се и се зашиват обвивката на мускулите помежду си. Остатъкът от кожа се премахва. Като техника коремната пластика е лесно осъществима и резултата е отличен при правилното и планиране. Следоперативният период, обаче е по-тежък и пациентът ще трябва да престои един до три дни в болницата. Постъпвайки в клиниката за пластика на корема пациентът трябва да е подготвен, че го очаква една рутинна хирургическа интервенция, несъмнено за постигането на един добър резултат. Ще трябва да знае, че ще остане един ден в болницата, с прибрани към корема крака и с два дренажа /тръбички/. На следващата сутрин се свалят системите и болният вече ще стане от леглото внимателно, носейки един специален колан.

Около обяд напуска болницата, носейки колана и ще му бъде предписан необходимия антибиотик. Болките след коремна пластика - абдоминопластика, обикновено са поносими и обезболяващи се прилагат само през първия ден венозно. Ако е наложително, могат да се взимат болкоуспокояващи и през следващите дни през устата. На 4-ия ден, пациентът посещава лекаря си, за да му бъдат премахнати дренажите и да се направи превръзка. Връщайки се у дома може да свали сам марлите и да си направи един душ, след което отново поставя марли на раната, предварително дезинфекцирана с Йодосепт, Бетадин и поставя колана. Носенето на колана е задължително през първия месец и може да се сваля само по време на сън.

Конците се премахват на седмия ден след коремна пластика, когато пациентът може да се завърне и към служебните си задължения. Не се позволява пациентът да вдига тежки предмети през първия месец, също така и да не прави гимнастика през този период. Прибързаното премахване на дренажа, преди 4-ия ден, може да доведе до събиране на течности под кожата. След 4-ия ден събирането на течност е рядкост.

В средния участък на белега е възможна частична некроза при пушачите или при пациенти, които в миналото са се подложили на други хирургични интервенции в областта над пъпа. Това забавя заздравяването на оперативната раната и може за известно време да притесни пациента, тъй като ще се наложи правене на превръзки за няколко дни. Хипертрофия на белега (удебеляване) при абдоминопластика е възможно да се получи при ниския разрез, поради отточността. Това обаче лесно се коригира по-късно с локална анестезия. При всички случаи белегът от коремна пластика се скрива под бельото. Изтръпвания и спонтанни слаби болки по кожата е възможно пациентът да усеща за по-дълаг период от време.

За извършването на коремна пластика, абдоминопластика, пациентът постъпва в болницата гладен и без да е пил вода, през последните шест часа. Задължителните клинични изследвания (кръвна картина, захар, урина- урея, ЕКГ, рентгенография на гръден кош) може да ги носи със себе си или да ги направи в деня на операцията.

При всички оперативни интервенции, както и при Абдоминопластика - пластика на корем, се забранява приемът на Аспирин, четири дена преди извършването на операцията.
» Пластична хирургия

Всички полета са задължителни.